Faalangst betekent letterlijk de angst om te falen, Je bent bang dat het je niet gaat lukken. Bijna iedereen heeft hier in zekere mate wel eens last van, denk bijvoorbeeld eens aan stressvolle situaties waarin je graag wilt leveren maar het gewoon niet lukt. Dit heeft op de ene weer een grotere impact als de andere. Deze negatieve gedachten waarin je jezelf als het ware niet goed genoeg vind, belemmeren jou in je functioneren, uiteindelijk staat jouw oordeel al klaar : dat wat je denkt dat gebeurt gebeurt, oftewel je faalt. Je komt in een vicieuze cirkel, want door het gevoel niet goed genoeg te zijn zal je de volgende keer weer negatieve stress ervaren. Hierdoor kun je minder goed doen en denken ‘Zie je wel ik kan het niet.’. Je zit in een neerwaartse spiraal waarbij je de uitkomst al hebt besloten als fout of verkeerd.
Welke soorten faalangst zijn er ?
Cognitieve faalangst
Bij deze vorm van faalangst ben je er bang voor dat jouw kennis niet voldoende is. Je bent bang dat je onvoldoende geleerd hebt. Deze angst kun je bijvoorbeeld hebben wanneer je een Rijexamen moet afleggen. Het kan ervoor zorgen dat je een aantal dagen voordat je het examen hebt al heel zo enorm nerveus bent, En uiteindelijk kan de spanning op het moment van het examen zo hoog oplopen dat je dichtklapt en niet in staat bent om tijdens het examen goed te presteren.Zeer vervelend !
Sociale faalangst
Deze vorm van faalangst kan ontstaan wanneer je in contact komt met anderen. Je bent te veel bezig met wat een ander van je vindt en denkt, VOORBEELD: Je bent bang dat de ander jou niet goed genoeg vindt of niet mag. Je bent bang voor kritiek van een ander. Deze vorm van sociale faalangst kan je ervaren wanneer je een gesprek met iemand hebt of een groep toe moet spreken tijdens een presentatie.
Motorische faalangst
Hierbij heb je moeite met motorische taken terwijl je fysiek gezien wel in staat bent om deze taken ook uit te voeren. Je ervaart te veel spanning wanneer je een fysieke prestatie moet leveren. Dit kun je bijvoorbeeld ervaren tijdens inspanning van het sporten, maar ook simpele handelingen VOORBEELD : tijdens het schrijven van een brief of het wegruimen van de boodschappen. Het lukt je moeilijk om je lichaam onder controle te houden.
wat zijn de mogelijke symptomen ?
Veel piekeren
Klamme zweterige handen
Slecht slapen
Vaak moe
Gevoel van stress
druk in je hoofd
Stijve nek en Hoofdpijn
Wat goed dat jij jezelf hierin verdiept ! want wat is Rijangst nou daadwerkelijk ??
Rijangst ook wel 'AMAXOFOBIE' genoemd is een overmatige en niet-functionele angst om een voertuig te besturen of om bijrijder te zijn, het uit zich vooral als een belemmerende emotie bij het rijden in een auto, bus, vrachtwagen of op een motorfiets hierbij maakt het vaak niet uit of het voertuig nou groot of klein.
Deze angst gaat meestal samen met een aantal lichamelijke reacties, zoals: overmatig zweten, een zeer gespannen houding (lichaam),een verhoogde ademhaling, een verhoogde bloeddruk en een versnelde hartslag. Rijangst wordt vaak beschreven als onderdeel van een paniekstoornis met agorafobie (de angst om een vertrouwde en veilige omgeving te verlaten) en wordt ook in verband gebracht met post traumatische stress. Mensen met rijangst hebben niet alleen angst voor het verkeer of het autorijden. Vaak zijn ze ook bang voor de symptomen van hun eigen lichamelijke angst en reacties, zoals verkramping, duizeligheid en ongecontroleerde bewegingen.
Er zijn verschillende vormen van rijangst:
Primaire rijangst
Fobische Rijangst
Traumatische Rijangst
Primaire Rijangst
Primaire (of gewone) rijangst is onderdeel van een paniekstoornis die meestal ontstaat door een gebrek aan zelfvertrouwen in verband met het auto- of motorrijden.
Je staat (te) veel stil bij wat er allemaal zou kunnen gebeuren en krijgt hierdoor angst om te rijden.
Wat zijn de mogelijke oorzaken ?
Wanneer kunnen deze angstmomenten verschijnen ?
- Groot gebrek aan rijervaring
- Een korte of lange tijd weinig of helemaal geen auto hebben gereden
- Alleen maar in je eigen vertrouwde omgeving rijden
- Bang om alleen te rijden
- Onvoldoende of nihil eigen zelfvertrouwen hebben om te rijden
- Een schade of ongeluk in het verleden hebben gehad
- Een nieuwe situatie in je privéleven/werkleven, bijvoorbeeld je kinderen of onzekerheid door je vorderende leeftijd
- schrikken van het uitvallen van de motor of het invoegen op de autosnelweg met een hoge snelheid
- fileparkeren of achteruit parkeren in een parkeergarage
- het verkeersoverzicht verliezen, bijvoorbeeld op drukke kruispunten of grote verkeer spots
-niet van rijstrook kunnen wisselen bij druk verkeer
-plotseling niet meer weten wat je nou moet doen op dat moment
-geen vertrouwen hebben in andere bestuurders
- Grote angst om een ongeluk te krijgen
Fobische Rijangst
Fobische rijangst gaat een stap verder dan primaire rijangst, en is een onwerkelijke zieke angst om met een voertuig te rijden. Mogelijke oorzaken hiervan zijn: Zware stress, Psychisch traumatische ongelukken uit het verleden en/of erfelijke DNA factoren.
Hierdoor kunnen zware paniekaanvallen ontstaan !
Maar wat is een paniekaanval nou ? en hoe kun je dat ervaren ?
Een paniekaanval is een intense aanval van angst en spanning en kan als extreem heftig ervaren worden, Bij die paniekaanval krijg je een aantal lichamelijke verschijnselen zoals: Hyperventileren, Zweethanden, Verkrampingen, Duizeligheid, Onscherp zicht beven, Sterk zweten, Pijn in de borst, Hartkloppingen. Zeker iets wat je dus NIET kunt gebruiken achter het stuur !
Waar kunnen paniekaanvallen ontstaan tijdens het verkeer ?
Denk bijvoorbeeld aan het rijden met hoge snelheid op de autosnelweg, en hoge bruggen of in donkere tunnels, langs diepe wateren zonder vangrail, denk aan het inhalen van grote voertuigen zoals vrachtwagens en bussen of enorme Bouwvervoervoertuigen, of bij het ontbreken van een vluchtstrook, denk ook aan hard rijdende bumper klevende auto’s. Je zou zomaar even de volledige controle over jezelf en het voertuig kunnen verliezen,
Je wilt absoluut deze situaties vermijden en je dagelijkse leven kunnen beheersen.
Traumatische Rijangst
Traumatische rijangst is een psychische stoornis, die ontstaan is uit een schokkende ervaring in het verleden, zoals een ernstig ongeval.
Mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn :
- Je bent zelf ooit betrokken geweest bij een ernstig ongeluk als bestuurder of als passagier.
- Je bent zelf ooit betrokken geweest bij een ongeluk zonder ernstige gevolgen, maar met een enorme schrik
- Zelf ben je nooit direct betrokken bij een ongeluk geweest maar word je wel geconfronteerd met de gevolgen als naaste, familie, vriend of collega.
Mogelijke Gevolgen hiervan kunnen zijn dat je niet meer durft te rijden en of constant gespannen in de auto zit, je constante angst voor een nieuw ongeluk en paniekaanvallen ervaart.
Hoe gaat rijschool Vlietplein hiermee om ?!
Elke Leerling is een eigen individu en heeft weer een ander karakter, hier passen wij onze lesmethode dus op aan, we plannen de training volledig op maat naar jouw situatie en vaardigheden. Tijdens jouw eerste Rijles gaan we uitgebreid na hoe we je rijangst en faalangst zullen aanpakken en wat we allemaal gaan doen. Vervolgens begin je stapsgewijs met een intensieve training en persoonlijke begeleiding, De training is vooral gericht op de volgende punten : defensieve rij- en kijktechnieken, waarnemen, handelen en vervolgens evalueren van het verkeer, assertiviteit en samenwerking tijdens het rijden. We gaan trainen en begeleiden in de praktijk, maar ook praten over je paniekaanvallen en hoe je met je gevoelens kan omgaan bij onrust en naderende paniek. Je krijgt ook praktische tips om een opkomende paniekaanval de baas te worden.
Onze DOELSTELLING ?
Jou vlot en veilig aan je automaat rijbewijs helpen in een korte maar leuke tijd
de lessen worden gegeven door een zeer ervaren rijinstructeur met een specifieke bijscholing die uiterst geschikt kan lesgeven aan mensen die heel angstig worden of in paniek raken tijdens het autorijden, maar ook voor mensen die een verkeerstrauma hebben opgelopen en mensen die heel onzeker zijn geworden door hun huidige verkeerservaringen.
we beginnen met een intake van 60 minuten waarvan we als eerst beginnen met een rustig praatje over je situatie en wat je allemaal mogelijk hebt meegemaakt, vervolgens sluiten we de intake met een verkennende rijtest. Hierin kijken we samen naar jouw rijvaardigheden en ook waar we allemaal aan gaan werken, tijdens het afsluiten van de les evalueren we de gehele intake. Bij een proefles wordt gekeken wat je aanvangsniveau is en hoeveel lessen er waarschijnlijk nodig zullen zijn voordat je klaar bent voor je CBR examen. Niet iedere leerling is hetzelfde, natuurlijk passen wij hier onze lesmethodiek op aan.
De instructeur zal je normaal gesproken meenemen naar een verkeersrustig gebied, waar je in alle rust de basis bediening van het voertuig kan oefenen. Onze Automaat lesauto is één van de meest veilige en voorzien van een dubbele bediening waardoor we altijd voor een veilige rit zorgen, We gaan samen veilig uit en komen natuurlijk weer veilig terug !